Kinamedia nyhetsbrev #219
Här kan slaget om Taiwan avgöras; därför kommer Japan försvara Taiwan
Bästa läsare,
De senaste två veckorna har varit ovanligt händelserika här i Taiwan, vilket också var anledningen till att förra veckans nyhetsbrev uteblev. I samband med att Taiwans nya president William Lai svors in förra måndagen skrev jag följande artiklar i Expressen:
“Han tar över Taiwan – löftet till Xi Jinping”
“Kina varnar Taiwans nya ledare: ‘Leka med elden’”
“Kinas hot: Förvandla Taiwan till en ‘död ö’”
Jag rekommenderar framför allt läsning av den sista artikeln, som i detalj beskriver kaoset i Taiwans parlament och de storskaliga protester som pågår utanför.
På samma tema har jag sedan det senaste nyhetsbrevet även blivit intervjuad av nyhetsmorgon i TV4 och Dagens Industris tv-kanal, samt skrivit artikel “Sprickan som bara vidgas” för magasinet Axess. För några dagar sedan skrev jag också mer ingående på Kinamedia om de kinesiska militärövningarna som just hållits runt Taiwan.
På grund av all läsning ovan så kommer jag inte fokusera på Taiwans nya president, protesterna utanför parlamenetet eller Kinas militärövningar i veckans nyhetsbrev.
Innan vi går vidare till innehållet vill jag även rekommendera min artikel “Varningen: Halva Kinas befolkning försvinner” för Expressen med tillhörande podcast, samt det längre reportaget “Taipei - den sista fristaden” för magasinet Journalisten om hur reportrar från Hongkong flyr till Taiwan för att starta publikationer.
Och förstås “Subventionspolitik är Kinas plan för tillväxt” för Timbros nättidning Smedjan för en dryg vecka sedan, som sannolikt är den mest detaljerade texten i svenska medier om Kinas ambition att subventioner sina industrier och exportera överkapaciteten.
Puh - som ni kan se ovan har det varit två extremt upptagna veckor, som även innefattat en rad evenemang och möten i samband med William Lais invigning.
Hoppas ni i alla fall orkar klicka på några av artiklarna ovan - nu är det verkligen hög tid för veckans nyhetsbrev.
Trevlig läsning!
SÅ AVGÖRS KRIGET MELLAN KINA OCH USA OM TAIWAN. Rymd, ubåtar och kärnvapen - en konflikt om Taiwan skulle se helt annorlunda ut än kriget i Ukraina.💥🇹🇼🚀
DÄRFÖR KOMMER JAPAN DELTA I ETT KRIG OM TAIWAN. Japan är en mycket viktigare aktör än Europa om konflikt uppstår, och skulle av en rad anledningar ställa upp militärt på USA:s sida.🇯🇵🙌🇹🇼
KINA HAR “FÅTT DET HANDELSKRIG MAN FÖRTJÄNAR”. Landet omkullkastade det internationella handelssystem man bjöds in till genom industriell överkapacitet och export av ekonomiska problem.🇨🇳🏭⛔
ÖKADE KINESISKA TULLAR MOT EUROPEISKA VAROR ATT VÄNTA. Kina hintar att bilar, mineraler och konjak kan drabbas om EU inför importskatt på kinesiska elbilar.🇪🇺🚘➡🇨🇳🚫
KINA PÅBÖRJAR NY STORSKALIG PLAN FÖR ATT LÖSA KRISEN PÅ FASTIGHETSMARKNADEN. Myndigheter ska köpa miljontals tomma och ännu ej färdigbyggda fastigheter och omvandla till subventionerat boende.💰🏠💰
HÖJDA BILJETTPRISER OCH STÄNGDA STATIONER NÄR KINAS SNABBTÅG MÅSTE FÖRBÄTTRA SINA FINANSER. Kinas nät av snabbtåg har byggts genom lån och priserna hållits nere av subventioner från myndigheter som nu börjar få slut på pengar.🚄🎫💰📈
FÖRSTA TRILATERALA TOPPMÖTET PÅ FYRA ÅR MELLAN KINA, JAPAN OCH SYDKOREA. Frihandelsavtal och annat ekonomiskt samarbete på agendan även om de politiska meningsskiljaktigheterna är tydliga.🇨🇳🤝🇯🇵🤝🇰🇷
XI JINPING ÄR MER SUBTIL MEN “LIKA SÖNDRANDE” SOM VLADIMIR PUTIN. Kinas agerande är designat för att varje motreaktion ska framstå som en överreaktion.🇨🇳=🇷🇺
VECKANS REKOMMENDATION. Hon är Sveriges nya ambassadör i Taiwan.🇹🇼🇸🇪
VECKANS PODCAST. Därför bosätter sig allt fler kineser i Japan.🇯🇵←🏃🏻♂️🇨🇳
VECKANS BILD. Förra veckans kinesiska militärövningar kring Taiwan.🪖🇹🇼🪖
1) “The battlegrounds that could decide a US-China war over Taiwan” (Financial Times)
-
Once mocked by its own troops for having “short arms and slow legs”, China’s People’s Liberation Army (PLA) has spent decades transforming itself into a world-class fighting force.
At the heart of this modernisation has been the country’s investment in missiles in a bid to close the gap with the US. “It’s all about missiles,” says Eric Heginbotham, a Massachusetts Institute of Technology security expert and co-author of a Taiwan war game.
-
Även om få analytiker bedömer en kinesisk attack mot Taiwan som nära förstående, så har de senaste veckornas spänningar återigen väckt intresse för frågan hur en sådan konflikt skulle se ut. Financial Times har identifierat fem stycken nyckelområden i ett krig mellan Kina och USA om Taiwan som här återges med informativ grafik.
Konflikten skulle se helt annorlunda ut än kriget i Ukraina. Snarare än artilleri och mänskliga vågor av trupp så är det robotar, ubåtar, kärnvapen, rymden samt geografi i form av små öar och sund är vad som kan avgöra kampen om Taiwan.
Kina har på senare år satsat stora resurser på robotar, vilket inte bara hotar amerikanska fartyg och baser i området utan även gör det riskabelt för USA:s stridsflyg att verka kring Taiwan:
USA kan å sin sida dra nytta av geografin då kinesiska militärfartyg som skulle behövas för en blockad mot Taiwan måste ta sig genom sund i riktning mot Filippinerna och Japan - två amerikanska allierade - vilket gör dem sårbara för robotar utplacerade i ögrupperna där:
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Kinamedia nyhetsbrev to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.