Kinamedia nyhetsbrev #202
Fritt fall på Kinas aktiemarknad; Kinas befolkning minskar igen och antalet födslar är rekordlåga
Bästa läsare,
Det är nu lite mer än ett år sedan Kinamedia nyhetsbrev bytte plattform till Substack. Tyvärr har en del läsare upplevt problem när årsprenumerationerna förnyas automatiskt via plattformens inbyggda betallösning Stripe, eller med att teckna nya prenumerationer genom Stripe.
Detta beror på att vissa banker har säkerhetsåtgärder på plats som ska motverka bedrägerier online, som kunden själv måste kontakta banken för att upphäva. För er som erfarit dessa problem erbjuder jag dock en enklare lösning.
Om du har problem med att använda Stripe, vänligen hör av dig till mig genom att svara på detta mail eller maila jojje@kinamedia.se. Då återkommer jag med möjligheten att teckna en årsprenumeration via Swish eller banköverföring. Det går även att prenumerera månadsvis via Patreon.
Dammet börjar nu lägga sig efter presidentvalet här i Taiwan. Läs gärna min analys för Altinget om vad valresultat innebär för Europas möjligheter att utöka det säkerhetspolitiska samarbetet med Taiwan.
I veckan ska jag på ett seminarium med den europeiska säkerhetspolitiska tankesmedja som nämns i artikeln, på ämnet om vad valresultatet betyder för Europa i stort. Möjligtvis blir det en text om detta på Kinamedia, eller åtminstone reflektioner här i nyhetsbrevet.
Nu vidare till veckans upplaga som bland annat innehåller några intressanta reflektioner av det nu avslutade valet i Taiwan. För en mer detaljerad förklaring av hur det egentligen gick i valet, se artikeln “Analys av Taiwans valresultat” som jag skrev på Kinamedia nyhetssida i veckan.
Trevlig läsning!
FRITT FALL PÅ KINAS AKTIEMARKNAD. Kinas börser har förlorat över 60 biljoner kronor i värde sedan toppen 2021 och nedgången fortsätter med oförminskad kraft.
KINAS BEFOLKNING MINSKAR FÖR ANDRA ÅRET I RAD. Rekordlågt antal födslar visar på svårigheterna med att vända de demografiska utmaningarna.
ENDAST TRE PROCENT AV TAIWANS BEFOLKNING SER SIG SOM KINESER. Ny undersökning visar att framför allt landets unga enbart identifierar sig som taiwaneser.
RÄDSLAN ATT ÅTER ÖVERGES AV USA VÄXER PÅ TAIWAN. Historia och den nuvarande politiska utvecklingen i USA skapar perfekt grogrund för kinesisk desinformation.
KINAS INTERNETANVÄNDARE FÖRLÖJLIGAR DE STATLIGA MEDIERNAS BESKRIVNING AV VALET I TAIWAN. Flera konton stängs av efter kritik mot det egna politiska systemet.
NY METOD FÖR ATT UNDERSÖKA DEN KINESISKA LEDNINGENS FOLKLIGA STÖD. Forskare som kringgår direkt kritik mot kommunistpartiet finner mindre stöd hos befolkningen än vid tidigare undersökningar.
RYSSLAND PASSERAR SAUDIARABIEN SOM DEN STÖRSTA OLJEEXPORTÖREN TILL KINA. I fjol importerade Kina 107 miljoner ton olja från Ryssland vilket var en ökning med 24 procent.
NATO OCH JAPAN SKA UPPRÄTTA KOMMUNIKATIONSLINJE FÖR SÄKER DELNING AV KÄNSLIG INFORMATION. Nya hot från Kina och Ryssland bidrar till inkludering av Japan i kommunikationssystem som redan används av Natos medlemmar.
KINA HINDRAR INDIEN OCH JAPANS INTRÄDE I FN:S PERMANENTA SÄKERHETSRÅD. Trots retorik om att öka den globala söderns internationella inflytande vill Kina slå vakt om sin status enda asiatiska land i säkerhetsråd.
FORSKARE DOKUMENTERADE COVID-19 TVÅ VECKOR INNAN KINA GAV INFORMATIONEN TILL VÄRLDSHÄLSOORGANISATIONEN. Nya uppgifter om hur två viktiga veckor för att stoppa spridningen av viruset till omvärlden försummades.
VECKANS PODCAST. Samtal med invånare från Hongkong som flytt till Taiwan.
VECKANS BILD. Kinas krympande del av världsekonomin.
1) “Chinese stocks have erased more than $6 trillion since a 2021 peak—and the selloff keeps getting uglier” (Fortune)
-
Grim milestones have kept piling up in recent days: Tokyo has overtaken Shanghai as Asia’s biggest equity market, while India’s valuation premium over China has hit a record. Locally, a meltdown in Chinese shares is wreaking havoc on the nation’s asset management industry, pushing mutual fund closures to a five-year high.
(…)
In all, some $6.3 trillion has been wiped out from the market value of Chinese and Hong Kong stocks since a peak reached in 2021, underscoring the challenge that Beijing faces as it seeks to arrest a decline in investor confidence. Authorities have ruled out the use of massive stimulus to revive the flagging economy, leaving traders wondering when things will improve.
-
Ett av den hetaste samtalsämnena kring Kina under den senaste veckan är oron som omgärdar landets ekonomi. Som jag i helgen skrev på Kinamedia nyhetssida, så möttes den officiella tillväxtsiffran för 2023 på 5,2 procent med stor skepsis av flera analytiker som istället bedömde fjolårets tillväxt vara så låg som 1,5 procent.
Samma skepsis märks på landets börsmarknader där investerare röstar med fötterna. Sedan toppen 2021 har värdet på börserna i Kina och Hongkong minskat med över 60 biljoner kronor.
Raset har varit särskilt stort på senare tid på grund av oron på Kinas fastighetsmarknad och myndigheternas ovilja till ekonomiska stimulanser på grund av en redan väldigt nivå av skulder och dåliga lån.
På andra håll i regionen går börsen dock som tåget. Tokyo har nu övertagit Shanghais position som Asiens största aktiemarknad, och som kan ses av grafiken nedan innebär kräftgången i Hongkong att den indiska börsen snart är större än Hang Seng:
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Kinamedia nyhetsbrev to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.