Kinamedia nyhetsbrev #171
Aggressiv retorik på regional säkerhetskonferens i Singapore; årsdag för massakern vid Himmelska fridens torg förtrycks obönhörligt i Hongkong
Bästa läsare,
Det blev ett herrans liv i veckan efter Kinamedias avslöjande i veckan om att Putailai - bolaget som ska investera i en batterifabrik i Timrå - har ett dotterbolag i Xinjiang som man försökt gömma undan, då det sannolikt kan komma att tillverka anodmaterial som sedan används i produktionen i Timrå.
SVT och SR har i flera inslag intervjuat lokalpolitiker och näringslivschefer, vars reaktion har varit att förneka uppgifterna och istället ta Putailai i försvar genom att återupprepa företagets garantier om att allt svenska medier påstår är felaktigt.
Som jag skrev i en sammanfattning sent i går på Kinamedia, så faller detta beteende in i en lång rad av exempel på svenska företag och kommuner som reflexmässigt försvarar kinesiska aktörer för sin egen kortsiktiga vinnings skull. Ska detta få ett slut så måste Sverige tyvärr - i likhet med många andra länder - utveckla en ordentlig lagstiftning där det lokala självstyret kring investeringar begränsas.
I går var det exakt 34 år sedan Kinas militär massakrerade obeväpnade demonstranter vid Himmelska fridens torg i Peking. Här i Taipei hölls vad som numera är världens största minnesstund för offren, sedan liknande ceremonier är förbjudna i Hongkong efter införandet av stadens nationella säkerhetslag sommaren 2020.
Missa inte min artikel i Expressen om hur böcker om massakern nu även rensas ut från stadens bibliotek, för att minnet av händelsen helt ska försvinna från det kollektiva minnet precis som på det kinesiska fastlandet.
Missa inte heller min långa recension av tre stycken böcker i magasinet Axess, som visar hur väst har inbillat sig att Kina efter Mao Zedong per automatik kommer utvecklas till en demokrati - trots att det styrande partiet vid upprepade tillfällen och med glasklar tydlighet sagt att det inte blir tal om någon maktdelning i Kina.
Naiviteten har stått oss dyrt - och existerar uppenbarligen fortfarande i företag som Vattenfall och kommuner som Timrå.
Ursäkta den långa inledningen. Nu går vi direkt på nyhetsbrevet, som denna vecka består av femton artiklar och så veckans podcast och veckans bild så klart.
Trevlig läsning!
ALLVARLIG RETORIK VID REGIONAL SÄKERHETSKONFERENS I SINGAPORE. Kinas försvarsminister uppger att man “inte kommer tveka en sekund” att använda militär mot Taiwan samtidigt som kinesiska och amerikanska krigsfartyg är nära att kollidera i området.
SPÄNT I HONGKONG PÅ ÄRSDAGEN AV MASSAKERN VID HIMMELSKA FRIDENS TORG. En blomma eller ett gult paraply räckte för att bli gripen eller genomsökt av polis.
XI JINPING VARNAR SITT NATIONELLA SÄKERHETSRÅD ATT “FÖRBEREDA PÅ DET VÄRSTA”. Avråder från att “hysa illusioner” om att relationen med USA kommer förbättras.
KINA ANSTÄLLER TYSKA STRIDSPILOTER. De pensionerade piloterna lär ut teknik, taktik och riskerar avslöja Nato-strategier.
TAIWAN TACKAR SVERIGE FÖR UPPMÄRKSAMHET. Landets utrikesministerium framhåller Ulf Kristerssons återkommande orosuttryck för Taiwans situation.
TAIWANS POSITION SOM ABSOLUT NÖDVÄNDIG FÖR VÄRLDENS LEVERANSKEDJOR. Utförlig beskrivning av Taiwans betydelse för världsekonomin och konsekvenser vid en konflikt om ön.
HUR ILLA ÄR DET EGENLTIGEN STÄLLT MED KINAS EKONOMI? Nedgång på aktiemarknaden visar på tveksamheter kring landets ekonomiska återhämtning efter Covid-19.
UTLÄNDSKT KAPITAL BÖRJAR ÅTERIGEN FLÖDA UT FRÅN KINA. Efter inflöde i januari drar utländska investerare på nytt öronen åt sig på grund av frågetecken kring tillväxten.
KINA FORTSÄTTER INVESTERA STORSKALIGT I INFRASTRUKTUR. Fortsättning på ekonomisk politik som skapa stora skuldnivåer bland företag och lokala myndigheter.
VOLKSWAGEN FÖRSÖKER HITTA ALTERNATIV TILL KINESISKA BATTERIER. Är beroende av Kina “till 100 procent” för batterier till sina elbilar.
MIKROCHIP KOMMANDE UTMANING FÖR KINAS ELBILSINDUSTRI. Beroendet är ömsesidigt - och amerikanska sanktioner hindrar Kinas tillgång till de mest avancerade chipen.
KINAS “SPÖKFLOTTA” AV OLJETANKERS SKUGGAS. Kartläggning av tre oljetankers som köper billig rysk olja men försöker undvika sanktioner genom att vilseleda om sin geografiska position.
VETESKÖRD I CENTRALA KINA FÖRSTÖR AV KRAFTIGT REGOVÄDER. Landets kornbod är ytterst känslig mot klimatförändringar och global uppvärmning.
SAMMANSTÖTNINGAR MELLAN MUSLIMER OCH POLIS I NORDVÄSTRA KINA. Efter förtrycket mot etniska minoriteter i Xinjiang är muslimer i andra provinser oroliga för att
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Kinamedia nyhetsbrev to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.