Kinamedia nyhetsbrev
Kinamedia: Nya kalla kriget
Föredrar Kina Biden eller Trump?, repression i Hongkong och västerländska teknikbolags censur i Kina
0:00
-39:10

Föredrar Kina Biden eller Trump?, repression i Hongkong och västerländska teknikbolags censur i Kina

Kinamedia: Nya kalla kriget, podcast #3

Kinamedia: Nya kalla kriget är en nyhetspodd om den geopolitiska konflikten mellan världens demokratiska och auktoritära länder. Trots att Kina här spelar en ledande roll, så hamnar landet ofta i skymundan i svenska medier.

I veckans avsnitt pratar Kinamedias redaktör Jojje Olsson med författaren och journalisten Martin Gelin om:

  • Reaktioner i Kina efter valdebatten mellan Joe Biden och Donald Trump, vem av de båda Peking föredrar som USA:s ledare, samt den Kinapolitik som respektive president bedrivit under sin tid vid makten.

  • Tillståndet i Hongkong och den snabba nedmonteringen av stadens demokratiska institutioner efter den nya nationella säkerhetslagen, med anledning av årsdagen för Hongkongs överlämning från Storbritannien till Kina denna vecka.

  • Västerländska teknikbolags censur och andra eftergifter för att få vara kvar på den kinesiska marknaden, efter en ny rapport om att Microsofts sökmotor Bing bedriver en mer omfattande censur än inhemska motsvarigheter.

Kinamedia: Nya kalla kriget produceras av Jon Thunqvist som även gör Japanpodden. Överväg gärna en prenumeration på Kinamedia nyhetsbrev för att stödja denna podcast.

Relevanta länkar till detta avsnitt:

Kinamedia om huruvida Kina föredrar Biden eller Trump: https://kinamedia.se/2024/02/24/foredrar-kina-joe-biden-eller-donald-trump-som-usas-president/

Kinamedia om ny säkerhetslag i Hongkong: https://kinamedia.se/2024/03/23/hongkong-antar-ny-sakerhetslag-med-blixtens-hastighet/

Rest of World om Microsofts censur i Kina: https://restofworld.org/2024/microsoft-bing-chinese-censorship/

The Guardian om censur av Jojjes LinkedIn: https://www.theguardian.com/world/2021/jun/18/linkedin-blocks-profiles-from-view-in-china-if-sensitive-topics-mentioned

China Briefing om nya datalagar i Kina: https://www.china-briefing.com/news/personal-data-regulation-in-china-personal-information-protection-law-other-rules-amended/

Maila gärna feedback eller tips till podcast@kinamedia.se.

0 Comments
Kinamedia nyhetsbrev
Kinamedia: Nya kalla kriget
Podcast av Kinamedia med fokus på det nya kalla kriget mellan världens auktoritära och demokratiska länder, och hur Kinas växande globala inflytande påverkar oss i väst.
Podden leds av Kinamedias redaktör Jojje Olsson. Främsta bisittare är Martin Gelin, författare och Dagens nyheters långtida USA-korrespondent.
Podden publiceras varje vecka, och produceras av Jon Thunqvist som även gör Japanpodden.